به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران دفتر امور ایثارگران، اولین جلسه کارگاه مجازی آشنایی با مطالعه جهانی بار بیماری ها (GBD) جمعه ۲۵ شهریور ۱۴۰۱ ساعت ۲۱ شب توسط دکتر امیرهومن هویدائی، پزشک و پژوهشگر مرکز تحقیقات آسیب دیدگان جنگ علوم پزشکی تهران بصورت مجازی برگزار شد.
دکتر هویدائی در مقدمهای هدف همه نظام های سلامت را کاهش مرگ و میر همراه با عمری سالم و طولانی و زندگی انسانها بدون ناتوانی و یا حداقل ناتوانی بیان کرد و گفت: GBD ابزاری را فراهم می کند تا پژوهشگران با بررسی و آنالیز بار بیماری ها درکشورهای مختلف بر اساس ویژگی های دموگرافیک آنها، برای دستیابی به این هدف مهم، نتایج مطالعات خود را در اختیار سیاستگزاران سلامت قرار دهند.
این پژوهشگر، سایت موسسه سنجش و ارزیابی سلامت (IHME) را منبعی از اطلاعات جمع آوری و آنالیز شده بیماری های بیش از ۱۵۶ کشور از سال ۱۹۹۰ تا کنون معرفی کرد و افزود: علیرغم نواقص و مشکلاتی که ممکن است در دقت امار و اطلاعات باشد مهمترین و اصلی ترین منبعی است که علل شیوع و بروز بیماریها، وقوع مرگ و میر را در اختیار پژوهشگران و سیاستگزاران سلامت قرار می دهد.
دکتر هویدائی از چند مدیر ارشد سایت IHME مثل پروفسور نقوی نام برد و با اشاره به اینکه ایران هم مثل سایر کشورهای دیگر پروفایل اختصاصی GBD حتی به تفکیک استان های خود دارد، با نمایش پروفایل ایران در این سایت بعنوان مثال در صفحه اصلی روش دسترسی به اطلاعات علل اصلی مرگ و میر، بار بیماریها، نرخ باروری کلی و … نحوه استفاده از IHME را توضیح داد.
وی همچنین مفاهیم کاربردی اپیدمیولوژیک در سایت مثل DLLY, YLLs,YLDs و … را تعریف کرد و نحوه دسترسی به اطلاعات را از سایت IHME با معرفی پروتکل آن تشریح کرد.
دکتر هویدائی در پایان جلسه به این سؤال که آیا اطلاعات دارویی و دندانپزشکی هم در GBD وجود دارد یا خیر پاسخ داد: در حیطه دندانپزشکی اطلاعات بیماریهایی مثل آسیبهای جمجمه وجود دارد ولی در مورد داروها خیر، وجود ندارد ولی امکان ورود اطلاعات باز است و شاید در سالهای آینده اطلاعات دارویی هم وارد سایت IHME شود.
علاقهمندان میتوانند در فضای اسکای روم هر هفته این مباحث را پیگیری نمایند. برای شرکت در کارگاه روی لینک اینجا کلیک کنید و بهعنوان میهمان وارد شوید.