فناوری پزشکی در سال گذشته شاهد پیشرفت های گستردهای بود و امروزه ربات ها، الگوریتم های هوش مصنوعی و پهپادهای دارو رسان راه خود را به حوزه بهداشت و درمان نیز باز کرده اند.
پهپاد تحویل دارو
شاید هنوز تحویل مرسوله از طریق پهپاد چندان عمومی و در دسترس نباشد اما فعالان حوزه پزشکی طی سال گذشته در این راستا قدم های بزرگی برداشته است.
ماه گذشته دانشگاه مریلند با پیاده سازی طرحی ارسال ایمن اندام انسانی برای نجات جان افراد را مورد آزمایش قرار داد. محققان این مرکز طی مطالعه مذکور یک کلیه را در محفظه سرمایشی قرار داده و آنرا به پهپاد DJI M600 Pro متصل کردند تا از انتقال ایمن مطمئن شوند. در نهایت مشخص شد که میزان تنش های وارده به کلیه نسبت به انتقال آن از طریق هواپیمای با بال ثابت کمتر بوده است.
کمپانی Zipline هم از پهپادی سریع برای تحویل سرویس های پزشکی حیاتی نظیر خون رونمایی کرد. این شرکت در دو سال گذشته بارها خون را در موارد حیاتی به مناطق دورافتاده کشور رسانده و حالا در پی ارائه سرویس های مشابه در آمریکا است.
قرص های هوشمند
در عصری که از موبایل و ماشین گرفته تا خانه ها در حال هوشمند شدن هستند چرا قرص ها به این قافله ملحق نشوند؟
گروهی از محققین دانشگاه RMIT در ملبورن استرالیا موفق به توسعه کپسول هوشمندی شده اند که به موبایل متصل شده و داده های مختلفی را از دستگاه گوارش جمع آوری می کند. این کپسول پس از بلعیده شدن توسط بیمار وارد روده شده و با تجزیه و تحلیل گازها اطلاعاتی را درباره غذا، محیط و غیره به اپلیکیشن ویژه ای در گوشی ارسال می کند.
از این کپسول می توان برای تشخیص بیماری هایی نظیر سندرم روده تحریک پذیر یا آیبیاِس (IBS)، بیماریهای التهابی روده و حتی موارد کشنده از قبیل سرطان روده استفاده کرد. محققان با آزمایش کپسول روی ۲۶ داوطلب کارایی و ایمنی آن را ثابت کرده اند. استارتاپ «لیندرا» نیز قرصی را تهیه کرده که کاربران را از مصرف دارو در ساعت های مشخص بی نیاز می کند. این قرص راس ساعت های از پیش تعیین شده دوز مشخصی از دارو را در بدن بیمار آزاد می کند.
آینده فناوری پزشکی
با توجه به توسعه سخت افزارهای قدرتمند، کامپیوترهای کوانتومی، پردازش ابری و ارتقای سریع هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی احتمالا در آینده نزدیک شاهد دستاوردهایی در فناوری پزشکی خواهیم بود که هرگز رویای آنها را هم نمی دیدیم.
منبع : digital trends