دفتر امور ایثارگران مبحث ارتباط موثر از سری موضوعات مربوط به کارگاه بهبود کیفیت زندگی با حضور بیش از ۶۰ نفر از اساتید، کارکنان و دانشجویان دانشگاه به صورت مجازی در محیط اسکای روم از ساعت ۲۱ الی ۲۲ چهاردهم شهریور برگزار کرد.
در این کارگاه، دکتر پورنسایی، ضمن پاسخ به این سوال که چرا به کودکان و نوجوانان مهارت زندگی نمی آموزیم، گفت متاسفانه برنامه ریزی موثری برای آموزش کودکان نداریم. مباحث درسی به مرور تغییر نکرده و تنها به تغییر یکسری عکس ها بسنده شده است. روش آموزش مبتنی بر ایفای نقش باید از دوران ابتدایی براساس سن کودکان تدریس شود. وقتی آموزش راکد می ماند، نتیجه اش را در بزرگسالی می بینیم.
وی در مورد ارتباط موثر افزود: وقتی صحبت می کنیم و تسلط بر آن موضوع نداشته باشیم؛ افراد علاقه ای ندارند که به صحبت ما گوش فرا دهند. بطور مثال پدری که با فرزند نوجوان خود وارد مباحثه شود، باید بر موضوع و نحوه صحبت کردن مسلط باشد و گرنه نوجوان گوش نمی دهد. نکته اینکه در نوجوانی نباید یک موضوعی را مرتب تکرار کرد.
ایشان در باره روش سقراطی گفت: وقتی با یک نوجوان وارد مباحثه می شویم؛ با طرح سوال از وی متوجه اشتباهش می شود؛ یا با سوال کردن می توانیم بفهمیم که در فکر نوجوان چی می گذرد. وی افزود: پایه ریزی ارتباط موثر در دوران کودکی است. در دوران نوجوانی یک نوجوان تحت فشارهای هورمونی، بحران هویت و فشار همسالان قرار دارد. زمانی می توانیم از روش سقراطی استفاده کنیم که بچه با ما صحبت می کند. اگر نوجوان با ما وارد صحبت نمی شود این روش کاربرد ندارد.
این روانشناس به عدم توهین به دوستان نوجوان تاکید کرد و گفت اگر فرزند نوجوان شما بدترین رفیق را داشته باشد؛ نمی توانید به دوستانش توهین کنید؛ چرا که فرزندتان از شما فاصله خواهدگرفت و به شما گوش نخواهند داد. زمانی که کودک شما دوستان خوبی ندارد و می خواهید موضوعی را به وی تفهیم کنید باید از یکی از دوستانش کمک بگیرید. در واقع الویت این است که اگر نوجوان در شرایط بد قرار دارد، بدترش نکنیم.
ایشان در مورد کنترل خشم کودکان گفت: کنترل خشم را باید در زمان کودکی به بچه ها آموخت. سریال هایی که در آنها خشونت دیده می شود برای کودکان حدود ۱۰ ساله مناسب نیستند. حدود ۳۰ سال قبل موبایل، ماهواره و چنین فضای مجازی وجود نداشت؛ لذا کنترل هم نیاز نبود.
دکتر پورنسایی در ادامه مبحث ارتباط موثر، چه و چگونه گفتن را مهم دانست و افزود: در گفتمان باید علایق مشترکی از خود و طرف مقابل وجود داشته باشد. اگر می خواهیم مخاطب ما در این ارتباط بماند و ارتباط قطع نشود باید بدانیم چه چیزی بگوییم و چگونه بگوییم. مباحث باید بهم مرتبط باشد. با توجه به شرایط نیاز به مقدمه چینی معلوم می شود. وی افزود: به غیر از زمان یادگیری، ارتباط موثر در صحبت یکطرفه از بین می رود.
وی به والدین توصیه کرد که در مواقع لزوم از یک روانشناس کمک بگیرید. خیلی از تحصیلکرده ها فکر می کنند نیاز به کمک ندارند که این نوعی اهمال کاری است. ایشان ارتباط را دو نوع درون فردی و بین فردی خواند و گفت: ممکن است با دانشجوی خود ارتباط موثری برقرار کنیم ولی نتوانیم با بچه خودمان ارتباط موثری داشته باشیم.
در پایان این کارگاه دکتر مقیمی، مدیر امور ایثارگران، از حضور فعال اعضای شرکت کننده و دکتر پورنسایی، مدرس این کارگاه، تشکر و قدردانی کرد.
توضیح اینکه کارگاه افزایش کیفیت زندگی یکشنبهها با تدریس دکتر پورنسائی؛ کارگاه دانشگاه نسل سوم و چهارم و نقش آن در اشتغال در روزهای پنج شنبه و کار گاه مقاله نویسی و چاپ مقالات روزهای جمعه از ساعت ۲۱ الی ۲۲ برگزار می شود.
علاقهمندان میتوانند در فضای اسکای روم هر هفته این مباحث را پیگیری نمایند. برای شرکت در کارگاه روی لینک زیر کلیک کنید و بهعنوان میهمان واردشوید skyroom.online/ch/tums3/isargaran