به گزارش روبط عمومی دفتر ایثار گران به دومین جلسه اخلاق در پژوهش به همت دفتر امورایثارگران و مرکز تحقیقات آسیبدیدگان جنگ دانشگاه علوم پزشکی تهران، باحضور بیش از ۸۰ نفر از اساتید، کارکنان و دانشجویان دانشگاه بر گزار شد
در این جلسه دکتر مجتبی پارسا استادیارگروه اخلاق پزشکی دانشکده پزشکی به تشریح اصول ۴ گانه اخلاق در پژوهش پرداخت.
وی گفت: اصول ۴ گانه اخلاق در پژوهش شامل احترام به اتونومی، سودرسانی، عدم اضرار و عدالت می باشد.
اتونومی به معنای احترام به عملکرد و تصمیمات فرد بر اساس عقاید، ارزش ها و اولویت های خود اوست. براساس اصل اتونومی بیماران (سوژه های پژوهشی) حق دارند درباره مراقبتهای پزشکی (نحوه شرکت در پژوهش) خود تصمیم بگیرند.
اصل عدم اضرار در اخلاق پزشکی بقراط آمده و بیشتر ناظر به قواعد اخلاقی خاصی است که عبارت است از:
– Do not kill (نکش)
– Do not cause pain or suffering to others (برای دیگران درد و رنج ایجاد نکن)
– Do not incapacitate others ( دیگران را ناتوان نکن)
– Do not cause offence to others (برای دیگران جرم ایجاد نکن)
اصل سود رسانی به منفعت بیمار (سوژه پژوهشی) نه خود پزشک یا پژوهشگر می پردازد مثل جلوگیری از وقوع آسیب دیگران نجات جان افراد و یا کمک به اشخاص ناتوان
عدالت یعنی به مسئولیت های پژوهشی منصفانه عمل کنیم بی آنکه در عملکرد خود تفاوت دارایی و موقعیت و نژاد را در نظر بگیریم.
دکتر پارسا در ادامه راهنمای عمومی اخلاق پژوهش را تشریح کرد: طراحی و اجرای پژوهش های با آزمودنی انسانی باید منطبق با اصول علمی ، پژوهش های قبلی آزمایشگاهی و در صورت لزوم پژوهشهای غیر حیوانی باشد و در مواردی که پژوهشهای پزشکی به محیط زیست آسیب رسان است باید احتیاط های لازم در جهت حفظ و نگهداری و عدم صدمه به محیط زیست انجام پذیرد.
هر پژوهش باید بر اساس یک پروپوزال انجام پذیرد که قبل از شروع طرح باید تاییدیه کمیته اخلاق را گرفته باشد و کسب رضایت آگاهانه در پژوهشهای انسانی الزامیست.
عدم قبول شرکت در پژوهش، یا ادامه ندادن به همکاری نباید هیچ گونه تاثیری بر خدمات درمانی ارائه شده به فرد داشته باشد.
وی در پایان مبحث گفت: پژوهشگران موظفند که نتایج پژوهشهای خود را صادقانه، دقیق و کامل منتشر کرده و نیز در اختیار آزمودنی قرار دهند. نحوه گزارش نتایج باید ضامن حقوق مادی و معنوی تمام اشخاص مرتبط با پژوهش از جمله خود پژوهشگر، آزمودنی ها و موسسه اسپانسر پژوهش باشد.
روش پژوهش نباید با ارزشهای اجتماعی، فرهنگی و دینی جامعه در تناقض باشد.
یاد آوری می گردد کارگاه افزایش کیفیت زندگی یکشنبهها با تدریس دکتر پور نسائی، کارگاه دانشگاه نسل سوم و چهارم و نقش آن در اشتغال در روزهای پنج شنبه و کارگاه اخلاق در پزوهش روزهای جمعه از ساعت ۲۰ الی ۲۱ برگزار می شود.
علاقهمندان میتوانند در فضای اسکای روم هر هفته این مباحث را پیگیری نمایند. برای شرکت در کارگاه روی لینک زیر کلیک کنید و به عنوان میهمان واردشوید . skyroom.online/ch/tums3/isargaran