رئیس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران با تأکید بر اینکه تغییر در الگوی تغذیه در ماه رمضان میتواند بر سیستم ایمنی افراد تأثیر گذارد، گفت: قدرت سیستم ایمنی و مقاومت در برابر بیماریها با افزایش سن کاهش مییابد و به همین دلیل کاهش مختصر کالری دریافتی میتواند از کاهش فعالیت سیستم ایمنی بدن در دوران سالمندی پیشگیری کند.
رئیس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران با تأکید بر اینکه تغییر در الگوی تغذیه در ماه رمضان میتواند بر سیستم ایمنی افراد تأثیر گذارد، گفت: قدرت سیستم ایمنی و مقاومت در برابر بیماریها با افزایش سن کاهش مییابد و به همین دلیل کاهش مختصر کالری دریافتی میتواند از کاهش فعالیت سیستم ایمنی بدن در دوران سالمندی پیشگیری کند.
دکتر باقر لاریجانی در گفتوگو با خبرنگار سرویس سلامت خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) – منطقه دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: یکی از تغییرات بارزی که در ایام روزهداری ماه رمضان دیده میشود، تغییر الگوی تغذیه و بهخصوص کالری دریافتی روزانه است؛ بنابراین آگاهی از اثر تغییرات رژیمی بر فعالیت سیستم ایمنی میتواند در حفظ و حتی ارتقای عملکرد ایمنی بدن در ماه رمضان مفید باشد.
وی دستگاه ایمنی و دفاعی را بخشی از بدن دانست و یادآور شد: شناسایی سلولها و مولکول ای خودی از بیگانه و از بین بردن یا بیخطر کردن آنها بر عهده سیستم ایمنی بدن است. همچنین کمبود بیشتر مواد غذایی عوارض نامطلوبی روی سیستم دفاعی بدن دارد و مهمترین اثر سوءتغذیه روی سیستم ایمنی، کاهش مقاومت در برابر انواع مختلف عفونتها است که در صورت کاهش شدید کالری دریافتی، میزان فعالیت سیستم ایمنی نیز کاهش مییابد.
لاریجانی با اشاره به این مطلب که کاهش متوسط دریافت غذا، فعالیت گلبولهای سفید در بدن را افزایش میدهد، افزود: با افزایش سن، فعالیت سیستم ایمنی بدن کاهش مییابد، اما کاهش متوسط مصرف مواد غذایی میتواند باعث بهتر شدن فعالیت سیستم ایمنی شود؛ بهطوریکه کاهش مصرف غذا در افراد سالمند که اضافهوزن دارند، باعث بهتر شدن عملکرد گلبولهای سفید میشود. همچنین، کاهش متوسط مصرف غذا باعث افزایش قدرت دفاعی سلولهای روده و کاهش درد و التهاب در برابر ورود مواد آلوده و بیماریزا میشود.
رئیس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران اظهار کرد: افراد سالم باکم کردن مقدار غذای مصرفی در حد متوسط میتوانند اثرات مفیدی بر روی سیستم ایمنی داشته باشند و در افراد سالمند دارای اضافهوزن، چربی خون بالا یا فشارخون بالا، کاهش متوسط مصرف غذا از طریق کاهش تولید مواد مضر در بدن باعث افزایش فعالیت سیستم ایمنی میشود.
وی یکی از مواد مضر که در اثر مصرف بالای چربی و غذای سرخشده در بدن تولید میشود را رادیکالهای آزاد دانست و گفت: رادیکالهای آزاد مواد سمی هستند که باعث از بین رفتن سلولهای سالم بدن و افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، سرطان و سایر بیماریهای خطرناک میشوند.
لاریجانی تصریح کرد: ازآنجاکه قدرت سیستم ایمنی و مقاومت در برابر بیماریها با افزایش سن و سالمندی کاهش مییابد، کاهش مختصر کالری دریافتی میتواند از کاهش فعالیت سیستم ایمنی بدن در دوران سالمندی پیشگیری کند.
توصیههایی برای حفظ و بهبود فعالیت سیستم ایمنی در ماه رمضان
رئیس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به اینکه میزان فعالیت سیستم ایمنی در شرایط، ساعات مختلف شبانه – روز و تحت تأثیر فعالیت سایر قسمتهای بدن تغییر میکند، در پایان بیان کرد: کاهش متوسط کالری دریافتی، کاهش مصرف سیگار و دخانیات، پرهیز از مصرف زیاد غذاهای سرخشده و غذاهای مانده یا چند بار گرم شده، راهکارهای مؤثری در بهبود فعالیت سیستم ایمنی افراد است. همچنین مصرف مقادیر کافی میوه و سبزی و کاهش استرس از طریق شرکت در مراسم مذهبی میتواند در ماه رمضان بسیار کمککننده باشد.