دکتر نوربالا در سومین پنل دفاع مقدس : من اعتقاددارم تجربهای که در طول این سالها دارم مردم ایران را مردمی ایثارگر هستند و اطمینان دارم همه دوستانی که در این جمع هستند اگر کشور در معرض حادثه قرار بگیرد آنچنان هیجان کمک به هم نوع شعلهور میشود که قابل وصف نیست .پنل بخش بهداشت و درمان دفاع مقدس به میزبانی دفتر امور ایثارگران با حضور اساتید، دانشجویان و کارکنان در تالار ابنسینا برگزار شد.
سومین پنل علوم و معارف دفاع مقدس در تالار ابنسینا دانشکده پزشکی برگزار شد
دکتر نوربالا عضو هیئتعلمی دانشگاه در سومین پنل دفاع مقدس گفت: من اعتقاددارم تجربهای که در طول این سالها دارم مردم ایران را مردمی ایثارگر هستند و اطمینان دارم همه دوستانی که در این جمع هستند اگر کشور در معرض حادثه قرار بگیرد آنچنان هیجان کمک به هم نوع شعلهور میشود که قابل وصف نیست.
به گزارش روابط عمومی دفتر امور ایثارگران سومین پنل بخش بهداشت درمان علوم و معارف دفاع مقدس با حضور دکتر نوربالا، دکتر محمدتقی بیگ محمدی، دکتر ابوالفضل ذاکریان و دکتر سنجری در تالار ابنسینا دانشکده پزشکی برگزار شد.
در ابتدا مدیر امور ایثارگران ضمن خیرمقدم به حاضرین و معرفی اعضای هیئتعلمی پنل به سرفصلهای بخش بهداشت درمان در دفاع مقدس که شامل شاخصهای سلامت قبل از شروع جنگ و تحولات در دوران جنگ حضور جامعه پزشکی در جبههها در طول دوران دفاع مقدس و سیر حضور تیمهای اضطراری در جبههها بیمارستانهای صحرایی وسیر عملکرد این بیمارستانها، تریاژ واوژانس در دفاع مقدس امداد و انتقال مجروحین مقایسه دفاع مقدس با جنگهای جهانی اول و دوم و جنگ ویتنام، احیای مصدومیم جنگی، جنگ شیمیایی دشمن متجاوز علیه رزمندگان و مناطق مسکونی آثار و عوارض حملات شیمیایی در دفاع مقدس نقش پاراکلینک در دفاع نقش کارکنان فداکار بهداشت درمان در جبهه و پشت جبهه اشاره نمود.
سپس دکتر نوربالا فوق تخصص روانپزشکی و رزمنده دوران دفاع مقدس بیاناتش را با ذکر صلوات برای شادی روح شهدای انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی و شفای عاجل برای جانبازان و آرزوی موفقیت برای همه آحاد کشور آغاز کرد.
عضو هیئتعلمی دانشگاه گفت اگر بخواهیم تاریخچه مختصری از پیدایش و شکلگیری هسته اولیه بهداری رزمی داشته باشیم باید یادآوری کنیم که بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، تحرکاتی در غرب کشور علیه نظام نوپای جمهوری اسلامی ایران از سوی گروهکهای کومله و دموکرات آغاز شد. و با توجه به حضور نظامی رزمندگان در غرب کشور، ضرورت احساس مراکزی با عنوان بهداری رزمی ایجاد شد تا به زخمیها و رزمندگانی که در پی مبارزه با این گروهکهای آشوبطلب مجروح میشدند رسیدگی کنند. از همین رو هسته اولیه بهداری رزمی با مجاهدتهای گروهی از پزشکان، پرستاران، امدادگران و دانشجویان پزشکی شکل گرفت تا در آن شرایط بسیار سخت و بحرانی، بتواند دین خود را ادا کند و بعد از شروع جنگ، جهاد سازندگی با اندک نیروی با تشکیل واحد پشتیبانی جنگ وارد جبههها شد و در سالهای دوم و سوم جنگ، با تشکیل قرارگاه، گردان و گروههای جهادی و متصل شدن به قرارگاهها و تیپ و لشکرهای نظامی، وظیفه خطیری را در حمایت از رزمندگان به عهده گرفت و همچنین هلالاحمر و پزشکان و پرستاران داوطلب این هسته اصلی را تشکیل میدادند لذا من هم در آن زمان اینترن بیمارستان امام خمینی بودم و دیدم کشور نیاز دارد این وظیفه در خود احساس کردم با مراجعه به مقر سپاه ولیعصر خودم را معرفی کردم و اعلام آمادگی برای خدماترسانی به رزمندگان نمودم. حدود ۷ ماه در سپاه تهران مستقر بودم وبه کاردرمانی مشغول بودم. بعداً متوجه شدم عدهای از دوستان من مثل دکتر طهماسبی و شهید رهنمون با هماهنگی ستاد مرکزی سپاه که آن زمان توسط دکتر عبدالحسین احمدی استاد فارماکوژی دانشگاه شهید بهشتی اداره میشد در ستاد مرکزی مشغول خدمتاند در ادامه از ما هم دعوت کردند وما هم به جمع دوستان وصل شدیم و به این شکل هسته اولیه بهداری در دوران دفاع مقدس با مجاهدتهای گروهی از پزشکان، پرستاران، امدادگران و دانشجویان پزشکی شکل گرفت.
دیگر سخنران این پنل دکتر بیگ محمدی از جانبازان دوران هشت سال دفاع مقدس با اشاره به این نکته که دیماه آغاز عملیات بزرگی همچون کربلای چهار و پنج است که این دو عملیات درواقع مثل یک تیر خلاص بر پیکر ارتش بعث عراق بود و بهنوعی سرنوشت جنگ را تغییر داد.
عضو هیئتعلمی دانشگاه گفت: تقسیمبندی نیروها در آن زمان به این صورت بود که درهر دسته یک نفر بهعنوان امدادگر که با یک برانکارد و یک کولهپشتی شامل مقداری باند، گاز، آتل چوبی که میتوانست همراه خود در خط مقدم داشته باشد تا اگر کسی دچار آسیبی شد بتواند با همان وسیله اولیه به مداوای بپردازد. با گسترش جنگ یواشیواش تمهیدات و امکانات زیاد شد و بعد در پشت جبهه یکسری مراکز درمانی پیشرفته شکل گرفت. همانطور که در سالهای ۶۴ و ۶۵ در عملیاتی مثل والفجر هشت توانستند بیمارستانهای صحرایی تجهیز نمایند و تا حدودی جراحیها در این بیمارستان صورت میگرفت و همین امر باعث شده بود تلفات کمتری هم بدهیم بهاینترتیب هم در بحث بهداشت درمان نقص امکانات وجود داشت و هم در بحث جنگی که با حداقل امکانات کار انجام میگرفت. چیزی که الآن در طول گذر زمان مطرح میشود. چرا جنگ اتفاق افتاد، چرا ادامه پیدا کرد، چرا زودتر تمام نشد، چرا متوقف شد چرا صلح و پذیرش قطعنامه ۵۹۷ همه اینها سئوا لاتی هستند که نسل امروز به آن میپردازد که در این زمینه نظرات متفاوتی وجود دارد و درگذر زمان برخورد جامعه حتی باکسانی که سرمایهگذاری کردند مثل خانوادههای شهدا، جانبازان و یا اسرا که از این جنگ لطمات و آسیبهای زیادی دیدند متفاوت شده است.
دکتر ذاکریان از جانبازان و رزمندگان دوران دفاع مقدس و عضو پنل گفت: آمار رسمی کشور نشان میدهد که جنگ ما در حدود ۹۵ ماه طول کشید طولانیترین جنگ متعارف در قرن بیستم میلادی و دومین جنگ طولانی این قرن پس از جنگ ویتنام بود که نزدیک به هشت سال به طول انجامید وی در مورد طیف سنی در جنگ گفت متأسفانه هنوز نتوانستیم از طیف سنی شرکتکنندگان در جنگ آمار دقیقی به دست بیاوریم ولی از آمار شهد ا میتوان این را به دست آورد که میانگین شهدا با ۲۲ سال سن؛ یعنی ۴۴ در صد شهدا بین سن ۱۶ تا ۲۰ سال بودند و ۳۰ درصد بین ۲۱ تا ۲۵ سال بودند و ۸ درصد ۲۶ تا ۳۰ سال بودند تقربیا میتوانیم بگوییم جمعیت جنگ میانگین آماری ۲۲ ساله که درواقع جمعیت جوان بودند که از میان آنها فرماندهان در این طیف جا میگرفتند. آمار را به این دلیل گفتم که بدانید آن زمان شرایط شبیه شرایط این برهه دانشگاه بود بهغیراز تعداد محدودی از اساتید که دررده سنی بالایی بودند.
عضو هیئتعلمی دانشکده بهداشت در ادامه به بیانات حضرت امام خمینی در صحیفه که در مورد جنگ برکات جنگ اشاره نمود و گفت حضرت امام ثمره جنگ را به ۶ بخش رشد خلاقیت، – کسب تجربه، – افشای چهره دشمن، تثبیت صدور انقلاب، -پرورش روح جسم و اتحاد ملی تقسیم نمود
قسمت اول پنل سوم دفاع مقدس