دومین پنل علوم و معارف دفاع مقدس در تالار شهید کاووسی دانشکده پزشکی برگزار شد.
روابط عمومی دفتر امور ایثارگران جلسه دوم بخش بهداشت درمان پنل علوم و معارف دفاع مقدس روز پنجشنبه ۲۹ آذر با حضور اساتید دانشگاه دکتر محمدعلی محققی، دکتر سید رضا رئیس کرمی، دکتر زرین تاج کیهان دوست و دکتر سنجری در تالار شهیدکاووسی دانشکده پزشکی برگزار شد.
دکتر مقیمی ضمن خیرمقدم به حاضرین و معرفی اساتید دانشگاه به سرفصلهای بخش بهداشت درمان در دفاع مقدس اشاره کرد.
سپس دکتر محققی در مورد رشادتهای یکی از شخصیتهای دوران جنگ به نام سردار شهید روشنگر توضیحاتی را ارائه داد و در مورد جغرافیای سیاسی جنگ مباحثی را مطرح کرد ایشان تأکید کرد که به نظر میرسد برای دانشجویان تمام رشتههای علوم پزشکی به در سنا مههای مخصوص احتیاج داریم که مناسب رشته تحصیلی باشد میتوان گفت مناسبترین منبع برای دانشجویان بهخصوص برای رشته داروسازی کتابی به نام دارو نامه دفاع مقدس که توسط دکتر چراغ علی، دکتر باقری و دکتر شهرتی نوشتهشده. درسنامهای که در وزارت بهداشت است به نام درسنامه عمومی است برای تمام مقاطع است و با تأکید بر سلامتی و تجربیاتی که به دست آوردیم در دو حوزه یکی در حوزه داروسازی و دیگری در مورد رشته پرستاری و مامایی است این کتاب در ۲۰ فصل تنظیمشده که چهارفصل برای عموم دانشجویان است یکی از این عنوانها که برای کسب مهارت و هدفمندی در دوران تحصیل با آن آشنایی حاصل میشود و به نقش سلامت و توسعه پرداختهشده است. میتوان گفت یک کشور بزرگ مثل ایران با پیشینه تاریخی و تمدن به عناصری همچون سلامت و امنیت همیشه باید اهمیت بدهد. این دو موضوع فلسفه حیاتی یک جامعه به شمار میرود که باید به سهم خودمان برای خدمت به ملت در این فرایند حضورداشته باشیم چنانکه در طول دوران هشت سال دفاع مقدس رزمندگان آن را ثابت کردند وی بابیان این نکته که سلامت و امنیت در رشتههای علوم پزشکی اهمیت راهبردی دارد.
عضو هیئتعلمی دانشگاه در فصل دوم به فرهنگ مقدس شهادت و ایثار و آشنایی با شهدا و ایثارگران جامعه پزشکی و جایزه شهید رهنمون اشاره کرد و خطاب به دانشجویان گفت دانشگاه علوم پزشکی تهران که در دوران جنگ خوش درخشید میتوان گفت که بخشی از دفاع ما با حضور دانشجویان این دانشگاه و همچنین اساتید برجسته این دانشگاه در دوران دفاع مقدس که یکی از آنان دکتر زرین تاج کیهان دوست است که از افتخارات دانشگاه است شکلگرفته و ی در آن دوران در سرپل ذهاب پایگاهی به نام شهید رزمی درروزهای اولیه جنگ به مدت نزدیک به دو سال حضور داشتند ایشان علاوه بر اینکه خط مقدم را پوشش می داددبه مردم آواره سرپل ذهاب و روستاهای اطراف هم سرویسدهی میکرد و این موضوع تا روزهای آخر هم ادامه داشت. شخصیتهای علمی بزرگ این دانشگاه و دانشگاههای دیگر در نقطههای خطرناک ازجمله در بیمارستانهای صحرایی نزدیک خطوط درگیری و همچنین اورژانس که جلوتر از بیمارستان در خط مقدم حضور داشتند همه تلاش بر این بود که نگذارند هیچ مجروحی را روی زمین بماند در این برهه زمانی به صدها هزار مجروح خدماترسانی شد که در این خدمات جامعه پزشکی حضور فعال داشت میتوان گفت ریشه آن خدمتها در این دانشگاه بود. لذا نسل جدید باید با حضور درخشان این فرهیختگان آشنا باشند و برای ضرورتهای آینده خود را آماده نمایند در اینجا میتوان از شهدایی مانند دکتر محمدعلی ترابی جراح و اهل اصفهان یادی نماییم که سال گذشته از میان رفتند بگویم وی در طول دوران جنگ در اورژانس که با خط مقدم چهارتا پنج کیلومتر بیشتر فاصله نداشت و زیر آتش سنگین دشمن شبانهروز کار میکرد و حتی فرزند ایشان هم که در جبهه در آن منطقه مجروح شدند به همان اورژانسی که پدرشان مشغول درمان مجروحین بود انتقال می هند و به شهادت میرسد یا شهید رهنمون که پزشک داروساز بودند که خود از پایهگذاران بهداری رزمی بودند و همه اینها جزء افتخارات دانشگاه است.
عضو هیئتعلمی دانشگاه در ادامه بحث خود به تاریخچه طب رزمی پرداخت وی در بخش دیگر از سخنان خو د گفت ما در بخش بهداشت اصلاً تلفات نداشتیم و کسی در اثر بیماریهای واگیر از بین نرفت یا اینکه همه نوع خطری رزمندگان را تهدید مینمود.
رئیس مرکز تحقیقات سرطان در مورد تیمهای اضطراری پزشکی گفت این تیمها از قبل هماهنگ و از یک نوع آمادگی هوشمندانه و دائمی برای ورود در هر عملیات برخوردار بودند و خدمات ارزندهای را به رزمندگان ارائه میدادند بخصوص در جنگهای شیمیایی بهترین و مؤثرترین خدمات در جنگ توسط این تیمهای اضطراری صورت گرفت. وی در مورد خدمات پرستاری گفت که در عرصه دفاع مقدس ابعاد وسیعی داشت که یک طیف پرستاران خدوم در دفاع مقدس بود.
وی در پایان سخنان گفت امیدوارم که این موضوع بهصورت یک درس تشریفاتی نباشد بلکه بهصورت انتخابی باشد و منابعی که تنظیم میشود تنوع بسیار گستردهای ایجاد شود و بر اساس علایق دانشجویان باشد.
دیگر سخنران این جلسه دکتر سنجری از پژوهشکده دفاع مقدس وی در مورد عملیات مرصاد گفت بعد از عملیات والفجر ده مشکلاتی برای عراق به وجود آمد پیشرویی در منطقه فاو و بعد در شلمچه و جزایر مجنون وضعیت بهگونهای شد که شرایط برای تهیه قطعنامه ۵۹۷ از طرف سازمان ملل آماده شد بود از طرفی مشکلات اقتصادی و نظامی کشور ما را راضی به قبول قطعنامه نمود. متأسفانه مرداد ۶۷ بعد از پذیرش قطعنامه منافقین از سمت کرن اسلامآباد با پشتیبانی ارتش عراق پیشروی محوری انجام دادند و بعد از اسلامآباد قصد تصرف کرمانشاه را داشتند که با هوشیاری نیروهای خودی آنها شکست خوردند در این عملیات حضور مستقیم شهید صیاد شیرازی بهعنوان فرماند ه در این عملیات خیلی کمککننده بود و نیرویهای شکسته خورده مجدداً به سمت عراق برگشتند.
یکی دیگر از سخنران دکتر کیهان دوست که از زنان رزمنده وی که به مدت ۱۱ ماه و ۲۵ روز در جنگ حضوری فعال داشتنِ و در حال حاضر فوق تخصص اعصاب کودکان میباشند اظهار نمود من برای دفاع از دین و کشورم حاضرم اگر هر اتفاق دیگری پیش بیاید باجان دل به دفاع بپردازم و مثل دیگر مردها پابهپای آنان کارکنم در اینجا پای اسلام و امام برای ما مطرح بود من در جبهه مرحله اول و آخر مرگ وزندگی آدمهایی را دیدم و حس کردم بهترین لحظه شهادت آنان بود که من آن را لمس کردم. بچههای ما در آن زمان که از خانه و کاشانه دل کندند و به جبهه آمدند به خاطر دین و عشقی که به امام داشتند از جان خود گذاشتند و عازم جبهه شدند من در روزهای اول تنها زنی غیربومی ایرانی که در منطقه بودم وقتی اعلام کردند که در خط مقدم نیاز است رفتم و بعدازاین که نیاز نبود به پشت جبهه خدماترسانی میکردم والان هم باید مثل دفاع مقدس باید کارکنیم وی در مورد شهید رهنمون گفت که ایشان دکتر داروساز و رئیس کارخانه و بهعنوان راننده آمبولانس در جبهه بودند خیلی از شهدای ما اینگونه بودند شهید رهنمون برای اینکه مؤثر باشد و کار طبابت و معمولی را نمیتواند انجام دهد دل کند و به جبهه شتافت و به خواسته حقیقی خود رسید یا مثل دکتر اژهای استاد دانشکده داروسازی از هر فرصتی برای پیشبرد اهداف مقدس کشور استفاده میکرد. همه شهدا و رزمندگان و جانبازان همه بچههای معمولی مثل ما هستند و آن زمان نیاز بود که این کار را به سرانجام برسانند.
دکتر رئیس کرمی سخنران دیگر این جلسه از دکتر مقیمی به خاطر یادآوری دروان دفاع مقدس و نقش دانشگاه در این عرصه تشکر کرد. وی در ادامه گفت من در آن زمان دانشجوی سال سوم پزشکی و بهعنوان امدادگر و پزشکیار در کنار اساتید بزرگ مثل دکتر محققی مشغول به فعالیت بودم در بیمارستانهای صحرایی بیشتر پزشکان سال بالایی و یا کسانی که در شرف فارغالتحصیل رشته جراحی بودند حضور داشتند. من فکر کنم دو بحث در دفاع مقدس در رابطه با مفاهیم تخصصی علمی و دیگر در بحث نظامی و اقتصادی و یا در بخش مهندسی که بچههای جهاد سازندگی نقش داشتند و یا در بخش پزشکی که هرکس در حوزه خودش مشغول به فعالیت بودند وجود دارد. بخصوص در بخش بهداشت و درمان که جامعه پزشکی امتحان خوبی پس داد ولی یکچیز را نباید فراموش کرد و آن اینکه مفاهیم ارزشی و عام دفاع مقدس مشترک بین همهی ما است. فکر میکنم خیلی لازم است که بین دانشجویان فعلی همه اینها بعد از اتمام جنگ انتقال یابد شاید نیاز باشد جلسات خصوصیتری برگزار شود و بیان شود که برای حفظ نظام اعتقادی این نظام که هم سن سالان ما چه جانفشانیهای کردند؛ مثلاً در بخش واکسیناسیون که باعث جلوگیری از مرگ میر بخصوص در بین کودکان بود در زمان جنگ شروع شد یعنی در آن زمان بااینکه بیشتر منابع مالی صرف جنگ میشد ولی در کارهای اساسی بهداشت ودرمان پیشتاز بودیم. تغذیه با شیر مادر که شروعش همزمان با دوران دفاع مقدس بود و شروع مراقبتهای اولیه بسیار افتخارآفرین بود و این کار از سال ۱۳۶۴ شروع و تا سال ۱۳۶۸ که ۸۰۰۰ هزار خانه بهداشت راهاندازی شد که در آن زمان در کاهش مرگ میر نوزادان نقش عمدهای داشت. میخواهم بگوییم این اصول و ارزشهای حاکم یک قشر خاص را در برنمیگیرد. همه ما و فرزندان ما بدانند در این فضای که مسموم هست و بعضاً سوا لاتی میشود. حق آحاد مردم ایران است که در مورد مسائل جنگ بدانند بررسی و بهتدریج گفته شود ولی به نظر من هر اتفاقی باید در زمان خودش بحث و بررسی شود. خوب است از تجربیات بهرهبرداری شود و هر تصمیم و اتفاقی در زمان خودش موردنقد قرار گیرد؛ اما اینها هیچکدام به ارزشها و معارف که حاکم بر همکاران و جامعه پزشکی بود را مورد خدشه قرار نمیدهد در کشورهای دیگری مثل الجزایر و یا سوریه که جنگهای محدودی داشتند کتابها، فیلمها و نمایشگاه مفصلی را در این خصوص تهیهشده ما بااینکه در جنگ هشت سال در زمینههای مختلف و بخصوص بهداشت و درمان پیشقدم بودیم خیلی کار نکردیم امروز دوستان و دانشجویان حساس باشند و ابهامات را بپرسند ولی بدانید که شهدای که عکسهایشان بر در دیوار دانشکدهها هست اینها جزء افتخارات ما هستند اینها از زرنگترین و زبدهترین بچهها بودند و رفتند تا از این اعتقادات و مرزبوم دفاع کنند. سه نفر از دوستان من از همین دانشکده که در عملیات کربلای پنج شهید شدند افرادی توانمند بودند ولی بنا به اعتقادی که به دین و مملکت داشتند رفتند و شهید شدند
خبر : اسماعیلی
عکس: گلمحمدی