مهم‌ترین اتفاق‌های دنیای فناوری در سال ۲۰۲۰: نخستین سال کرونایی تاریخ

سال ۲۰۲۰ با همه دردسرهایش به پایان رسید. سالی که اگرچه سرشار از روزهای تاریک و مرگبار بسیاری بود اما در نهایت دستاوردهای بی‌شماری هم برای بشریت داشت.

نخستین سال سومین دهه قرن بیست و یکم می‌توانست یکی از بهترین سال‌های تاریخ باشد اگر ویروسی به‌نام کرونا از راه نمی‌رسید. ویروس کرونا که نخستین بار در ووهان چین رویت شد، خیلی سریع بسیاری از کشورهای دنیا را تصاحب کرد و سیاره زمین را به درون یک قرنطینه تاریخی فرو برد. قرنطینه‌ای که نه‌تنها بسیاری از مردم را به خانه‌نشینی سوق داد بلکه برای کسب و کارها، بازارهای جهانی و به طور خلاصه زندگی پیرامون ما یک تهدید غیرقابل انکار بود. با قرنطینه خانگی عمده کشورهای جهان، بازارهای مالی سقوط بی‌سابقه‌ای را تجربه کردند و شلوغ‌ترین خیابان‌هایی که به تصویری دقیق از جامعه انسانی تبدیل شده بودند به مکان‌هایی کاملا خلوت و ساکت تغییر هویت دادند.

اما در مرگبارترین سال قرن بیست و یکم این فناوری بود که جهان پیرامون ما را وادار کرد تا حتی از زیر ماسکی که برای مقابله با ذرات ریز آلوده به کرونا زده بود هم به تنفس خود ادامه دهد. شاید تکنولوژی در سال ۲۰۲۰ برای نخستین بار در تاریخ طولانی خدمتش به بشریت نه از روی کنجکاوی بلکه از روی نیاز و حسرت به یاری انسان‌ها آمد. نه‌تنها فناوری‌های نوظهور بلکه اکثریت تکنولوژی‌های رایج هم در دوران کرونا هم رنگ و بوی متفاوتی به خود گرفتند.

به بهانه پایان سال ۲۰۲۰ و آغاز سال ۲۰۲۱ فرصتی فراهم شده تا مهم‌ترین اتفاق‌های دنیای فناوری در نخستین سال کرونایی تاریخ را واکاوی کنید. بسیاری از مردم جهان در سال جدید میلادی امیدوار هستند که آن‌چه در سال ۲۰۲۰ تجربه کردند دیگر حتی به زندگی آن‌ها نزدیک هم نشود. حتی اگر زندگی در سال ۲۰۲۱ اندکی شبیه به نخستین سال کرونایی تاریخ هم باشد، نمی‌توان این حقیقت را انکار کرد که گذشته همیشه چراغ راه آینده است.

۵G یا نسل پنجم ارتباطات تلفن همراه

اگرچه امروز در بیشتر نقاط دنیا استفاده از اینترنت نسل چهارم ارتباطات تلفن همراه به راحتی در اختیار مردم قرار دارد اما این نسل پرسرعت هم کافی به نظر نمی‌رسد. به همین دلیل از چند سال پیش زمزمه‌هایی پیرامون شکل‌گیری نسل پنجم ارتباطات تلفن همراه مطرح می‌شد که در نهایت در سال ۲۰۲۰ به مرحله اجرایی رسید. شمار قابل توجهی از تلفن‌های هوشمندی که در سال ۲۰۲۰ معرفی شدند از فناوری ۵G پشتیبانی می‌کردند؛ از آیفون ۱۲ که به‌عنوان پرچمدار محبوب اپل راهی بازارهای بین‌المللی شده تا گلگسی ای۵۱ که این روزها لقب پرفروش‌ترین تلفن هوشمند با توانایی پشتیبانی از نسل پنجم ارتباطات را یدک می‌کشد.

با این حال سال ۲۰۲۰ بدون حواشی پیرامون نسل پنجم ارتباطات تلفن همراه هم به پایان نرسید. از یک سوی گروه قابل توجهی از کاربران در شبکه‌های اجتماعی گوناگون از بیماری‌زا و خطرناک‌بودن این فناوری صحبت می‌کردند و گروهی هم آن را از نگاه امنیتی مطمئن نمی‌دانستند. ادعاهایی که هیچکدام از آن‌ها نه‌تنها داده علمی قابل استنادی را یدک نمی‌کشد بلکه حتی از نظر علمی هم قابل بررسی نیستند. از سوی دیگر درگیری‌های میان دولت دونالد ترامپ و شرکت چینی هواوی مانع بزرگی در مسیر توسعه زیرساخت‌های فناوری ۵G‌ بود. بنابراین اگر مشکلات بزرگ سال ۲۰۲۰ از راه نمی‌رسیدند بدون هیچ شک و تردیدی این فناوری فرصت بیشتری برای درخشش در نخستین سال کرونایی تاریخ داشت.

سرویس‌های استریم جای سالن‌های سینما را گرفتند

اگر ویروس کرونا چند سال پیش شیوع پیدا می‌کرد، احتمالا بحران‌های اقتصادی آن برای سینما تاثیرات ویران‌کننده‌ای داشت. وضعیت در دوران سرویس‌های استریم، شرایط را قابل کنترل‌تر از قبل نشان می‌دهد. با شیوع ویروس کرونا و تعطیلی سالن‌های سینما، استودیوهای سینمایی که شرایط را برای اکران فیلم‌هایشان غیرممکن می‌دانستند، تصمیم گرفتند بسیاری از عناوین خود را برای انتشار در سرویس‌های استریم آماده کنند. سرویس‌های استریم یا VODها همان سرویس‌های پخش آنلاین فیلم و سریال هستند که آزادی عمل بیشتری به مخاطبان خود می‌دهند. بنابراین در دوران کرونا که بیشتر مردم به قرنطینه خانگی دعوت می‌شدند، سرویس‌های استریم موفق شدند میلیون‌ها کاربر جدید جذب کنند.

تلفن‌های هوشمند تاشو وارد میدان شدند

تا همین چند سال پیش تصور داشتن یک تلفن هوشمند با صفحه تمام لمسی که هیچ نشانی از دکمه روی آن نبود، باورکردنی به نظر نمی‌رسید. اما در سال ۲۰۲۰ تلفن‌های هوشمند تاشو با عبور از یک طرح آزمایشی به محصولات پرچمدار بازار تبدیل شدند و مورد توجه بسیاری از کاربران قرار گرفتند. شرکت‌هایی مانند موتورولا و سامسونگ به‌عنوان پیشگامان این حوزه با محصولاتی که در سال ۲۲۰ معرفی کردند، نشان دادند که دیر یا زود تلفن‌های هوشمند تاشو را به‌عنوان بخش مهمی از محصولات خود در اختیار کاربران قرار می‌دهند و تلاش‌هایشان برای تولید این محصولات صرفا ایجاد جنگ تبلیغاتی یا نشان‌دادن توانایی‌های بی‌شمارشان نیست.

دو تلفن هوشمند Galaxy Z Flip 5G و Galaxy Z Fold2 5G تلفن‌های هوشمند تاشوی سامسونگ در سال ۲۰۲۰ بودند که به نظر می‌رسد در آینده بسیار نزدیک به پرچمداران اصلی این شرکت کره‌ای تبدیل می‌شوند. این دو تلفن هوشمند تاشو در نوع کاملا متفاوت ساخته شده‌اند تا انتظارات همه کاربرانی که دوست دارند تلفنی لمسی اما تاشو داشته باشند را برآورده کنند. موتورولا هم با معرفی تلفن هوشمند Razr 5G ثابت کرد علاقه خاصی به تولید تلفن‌های هوشمند تاشو دارد.

پیامرسان‌های آنلاین جانشین جلسات کاری شدند

تا پیش از فرارسیدن سال ۲۰۲۰ تماس‌های تصویری معمولا برای احوال‌پرسی استفاده می‌شدند. اگر فاصله میان افراد آن‌قدر زیاد بود که فرصتی برای دیدار حضوری نداشتند، تماس‌های تصویری به آن‌ها کمک می‌کرد تا فاصله‌شان را به‌اندازه فاصله چشم‌هایشان تا تلفن هوشمند یا لپتاپ‌شان کاهش دهند. اما با شیوع ویروس کرونا شرایط کاملا دگرگون شد. کلاس‌های دانشگاه، جلسات کاری و بیشتر تعاملاتی که تا چند ماه پیش به صورت حضوری برگزار می‌شد در بستر مجازی دنبال شدند. بنابراین اهمیت کنفرانس ویدیویی در چنین شرایطی بسیار بیشتر از قبل به نظر می‌رسید.

نرم افزارهای مناسب جلسات کاری آنلاین در دوران شیوع کرونا میزبان میلیون‌ها کاربر جدید شدند. اپلیکیشن Zoom که تا پیش از شیوع کرونا تنها از روی کنجکاوی روی تلفن هوشمند یا کامپیوتر شخصی کاربران نصب می‌شد، در دوران قرنطینه خانگی به یک نرم افزار بسیار کاربردی و حتی واجب تبدیل شد که بسیاری از کارمندان و دانشجویان را میزبانی می‌کرد.

منبع ایرنا

mahdavifar

گفتگوی دفتر امور ایثار گران با فرزند معزز شهید تنکابنی عضو محترم هیئت علمی دانشکده دندانپزشکی به مناسبت سالروز وفات حضرت ام البنین سلام الله علیها و روز تکریم مادران و همسران شهدا

د ژانویه 25 , 2021