به گزارش روابط عمومی دفتر امور ایثار گران در کارگاه افزایش کیفیت زندگی که یکشنبه شب ۲۱آذر ۱۴۰۰برگزار شد. خانم دکتر پورنسائی با اشاره ای ضمن اشاره ای به بحث جلسه گذشته تاکید کرد از طریق ایجاد حال خوب در ۴حوزه ی اصلی ارتباطات و تعاملات اجتماعی، فعالیت های تفریحی-سرگرمی، مراقبت از خود (از طریق بهداشت فردی، پوشش مناسب و …) می توان استرس را کنترل کرد.
و ی گفت: فرد بر اساس اولویتهای مورد نظر خود باید حداقل یک یا دو راهکار را انتخاب کند. بطور مثال تعاملات را انتخاب کرده بین افراد مورد نظر دوستان اطرافیان، وابستگان چه کسی را انتخاب می کند و به همین ترتیب فعالیت را به جزئی ترین بخش تقسیم می کند.
ایشان تاکید کرد راهکارهایی که برای مقابله با استرس می دهیم باید:
– واقع بینانه باشد.
– براساس انتخاب فرد باشد.
– در دسترس باشد. زمانی که در مدت زمان محدود مشخص هدف بزرگی مثل مسافرت داریم نمی توان برنامه ریزی کرد.برنامه باید در حدی باشد که موتور محرکه باشد و عاملی برای ایجاد انگیزه در فرد و برداشتن گام های بعدی او باشد.
– و از فعالیتهای کوچک شروع شود باید از کلیشه گویی و کلی گویی اجتناب کرد و باعث می شود طرف مقابل مارا جدی نگیرد. جملاتی مثل روابط اجتماعی رو گسترده تر کن. برو وارد جمع شو. به خودت برس و یا … باید راهکارها را ریز و جزئی کنیم: برو در اجتماع، ورزش کن. دوست داری با چه کسی وقتت را بگذرانی، بیشتر حوصله داری با کدام دوستت وقت بگذرانی. باید با توجه به نوع مشکل راهکار دهیم، اگر با خانواده درگیر است به او پیشنهاد ارتباط با خانواده نمی دهیم.
سخران در ادامه توضیح داد فردی که دچار افسردگی ناشی از استرس است افکار منفی دارد و مقابله با این واگویه های منفی در جهت کاهش استرس و افسردگی به شدت موثر خواهد بود. همه ما در زندگی روزمره گاهی درگیر افکار منفی می شویم ولی زمانیکه روزها، ماه ها و سال ها مارا درگیر می کند باید به آنها توجه کرده و آنها از طریق راهکارهای زیر اصلاح کنیم
الف) شناسایی افکار منفی: از طرف ما و یا خودش از طریق تکنیک شناخت درمانی واگویه های منفی
ب) افکار منفی را به چالش می کشانیم. بطور مثال: “فردی می گوید من فکر می کنم بی کفایتم. اول باید تعریفی از بی کفایتی داشته باشیم یعنی در هیچ برهه از زندگی خود هدفی و یا دستاوردی نداشته همیشه در قبال مسئولیتهای اجتماعی و حرفه ای خود دچار خطا و مشکل می شود. از او سوال شود و یا از خود سوال کند: چه کسی به شما مسئولیت داده؟ ایا فرد دیگری نبوده و مجبور به سپردن مسئولیت به شما شدند؟ آیا قصور و یا خطای شما عمدی بوده؟ یا اتفاق و یا مشکلی باعث خطای شما شده؟
ج) بی اهمیت بودن آنها را مشخص می کنیم. افکار خوب را جانشین افکار منفی کنیم. صفات خوب خود را شناسایی و در ذهن خود برجسته کنیم. با تکرار این تکنیک به مرور این افکار اصلاح شده و استرس فرد کاهش می یابد.
این راهکارها در افسردگی های خفیف یا متوسط جواب می دهد در موارد شدید مثل اقدام به خودکشی قطعا دارو درمانی جواب می دهد.
نکته مهم: هر چه جایگزین های برای افکار بد بیشتر و قوی تر باشد افکار منفی و بد سریعتر از ذهن ما خارج می شود.
دکتر پورنسائی همچنین مکانیسم دفاعی انکار و دلیل تراشی را با ذکر مثال تشریح کرد:
” اولیا مدرسه به مادر می گویند فرزند شما مشکل اختلال یادگیری دارد، مادر نمی پذیرد و انکار می کند تا جایی که پس از یکسال مشکل فرزند جدی تر و درمان آن سخت تر می شود. یا زمانی که در مقابل تاخیر مکرر دانشجو سوال می شود، هر بار با بهانه و دلیل تراشی سعی در پوشاندن مشکل می کند.”
فرد برای حل مشکل باید مراحل زیر را طی کند:
اولین قدم قبول مشکل
دومین قدم تعریف مشکل، (مثلا فرد می گوید همیشه پس از مدتی جاگیری در فضای جدید شغلی به دلیل تغییر رفتار همکاران مجبور به عوض کردن محیط کار خود می شود).
ریشه یابی مشکل، (با توجه به مثال بالا ارزیابی و بررسی رفتار خود تا مشخص شود چرا برخورد همکاران تغییر می کند).
پیدا کردن راه حل های مختلف، (رعایت رفتار رسمی در محیط کار و پرهیز از صمیمیت نامتعارف با همکاران).
در پایان جلسه دکتر پورنسائی مهمترین راهکار کاهش استرس را اصلاح عادات رفتاری از جمله رژیم غذایی مناسب و به موقع، مصرف روزانه میوه و سبزیجات، پرهیز از مصرف سیگار، الکل، قلیان و … ، خواب و استراحت کافی دانست.
ایشان پس از پاسخ به سوالات حاضرین جلسه و نیاز سنجی از همکاران در خصوص عناوین مورد علاقه شان سوال نموده و موضوع مبحث جلسه آینده را کنترل خشم اعلام کرد.
یاد آوری می گردد کارگاه افزایش کیفیت زندگی یکشنبهها با تدریس دکتر پور نسائی، کارگاه دانشگاه نسل سوم و چهارم و نقش آن در اشتغال در روزهای پنج شنبه و کارگاه اخلاق در پزوهش روزهای جمعه از ساعت ۲۰ الی ۲۱ برگزار می شود.
علاقهمندان میتوانند در فضای اسکای روم هر هفته این مباحث را پیگیری نمایند. برای شرکت در کارگاه روی لینک زیر کلیک کنید و به عنوان میهمان واردشوید.
skyroom.online/ch/tums3/isargaran