کلید ۲ : غذاهای خام را از غذاهای پخته جدا کنید
غذای خام به ویژه گوشت قرمز، مرغ وغذاهای دریای و شیرآبه آنهاحاوی میکروب های خطرناکی هستند که ممکن است به سایر موادغذایی در حین آماده سازی و نگهداری منتقل شوند.
حتما موادغذایی را در ظروف در بسته نگهداری نمایید تا از تماس آنها با موادخام جلوگیری شود.
درهنگام خرید گوشت ها، آنها را ازسایر اقلام خریداری شده جدا نگهداری وحمل نمایید.
در یخچال به منظور جلوگیری از آلودگی، حتما گوشت های خام را در طبقه زیرین غذاهای پخته قراردهید.
بشقاب هایی را که برای مواد غذایی خام مصرف میکنید را تمیز بشویید و برای غذای پخته از بشقاب تمیز دیگری استفاده نمایید.
در پایان تاکید می شود که رعایت اصل جدا سازی نه تنها در زمان پخت لازم است بلکه در طول تمام مراحل آماده سازی غذا باید رعایت شود.
کلید ۳ : غذاها را خوب بپزید
پخت مناسب موادغذایی می تواند تقریبا تمام میکروب های خطرناک را نابود کند. دمای غذا باید به ۷۰ درجه سانتی گراد برسد تا مطمئن شویم برای مصرف مناسب و ایمن است در این دما در مدت ۳۰ ثانیه میکروب های خطرناک از بین می روند.
گوشت ماکیان تا زمانی که عصاره آن شفاف گردد و داخل آن صورتی نباشد باید پخته شود.
تخم مرغ و غذاهای دریایی بایستی بسیار داغ شوند و غذاهایی مثل سوپ ها و خورشت ها ابتدا باید به دمای جوش برسند و سپس در آن دما حداقل یک دقیقه جوشانده شود.
اجاق های مایکروویو غذا را صورت یکنواخت نمی پزند بنابراین ممکن است برخی از قسمت های غذا که حرارت کافی نبیند باکتری همچنان زنده بماندبنابراین اطمینان حاصل کنید غذای پخته شده به طور کامل به دمای ایمن رسیده باشد.
ضمنا بعضی از ظروف پلاستیکی در مواجهه با گرما از خود مواد شیمیایی سمی آزاد می کند بنابراین از آنها برای گرم کردن موادغذایی در مایکروویو استفاده نکنید.
کلید ۴ : غذاها را در دمای مناسب نگهداری کنید
غذاهای پخته را بیش ار دو ساعت در دمای اتاق نگهداری نکنید و ترجیحا بلافاصله آنها را سرد کرده و در یخچال بگذارید.
غذاهای پخته شده را تا زمان مصرف دردمای بیشتر از ۶۰ درجه سانتی گراد نگهداری کنید.
یخ زدایی مواد غذایی دردمای اتاق انجام نشود.
دمای بین ۵ تا ۶۰ درجه دامنه دمایی خطرناک محسوب می شود در این دامنه باکتری ها به سرعت رشد می کنند.
باقی مانده غذا در یخچال نباید بیش از ۳ روز باقی بماند و نیز نباید بیش از یکبار مجدد گرم شوند.
یخ زدایی موادغذایی در دمای یخچال یا مکان سرد انجام شود.
کلید ۵ : همیشه از آب سالم و مواد خام سالم برای تهیه غذا استفاده نمایید
آب تصفیه نشده رودخانه ها و کانال ها حاوی پاتوژن ها وانگل ها یی می باشند که می تواند منجر به اسهل ، حصبه ، اسهال خونی گردد.
آب باران جمع شده در تانکرهای تمیز تا زمانی که تانکرها از آلودگی توسط پرندگان و حیوانات حفاظت شود ، سالم می باشد.
جهت شستشوی میوه . سبزی ها ، افزودن آب به غذا ، تهیه نوشیدنی ، تهیه یخ ، شستشوی ظروف و دست ها حتما از آب سالم استفاده شود.
هنگام خرید ، موادغذایی سالم وتازه را انتخاب کنید از خرید مواد غذایی فاسد وآسیب دیده پرهیز کنید.
از مصرف موادغذایی پس از گذشت انقضای تاریخ خودداری نمایید و قوطی کنسرو بادکرده و زنگ زده یا شکسته را دور بیندازید.
منبع : راهنمای پنج کلید دستیابی به غذای سالم تر و ایمن تر( ترجمه دانشگاه علوم پزشکی شیراز )